Monday, May 10, 2010

TEPUNG LEMANTAK@SAGO FLOUR


Semalam terasa benar keinginan nak merasai lempeng/tumpik yang diperbuat daripada tepung rumbia/lemantak, lalu singgah di pasar Satok dan terjumpa gerai menjualnya. Mulanya beli tepung lemantak, kemudian beli pula asam payak, ikan empirang,sagu dan akhir sekali nyiur parut....lantas terciptalah puisi yang telah saya poskan di ARKED WAKTU bertajuk...Rakit Rumbia, cerita kehidupan anak-anak daerah rumbia/balau..

4 comments:

CT said...

Salam,

CT dah ziarah 'ARKED WAKTU' sekarang baru CT faham apa itu 'lemantak' :)
Lemantak pakai nyiur parut ya? CT suka yang pakai nyiur parut tapi cicah dng gula bukan dng. sambal hehehe

Penabahari said...

Betul CT, lemantak dibuat lempeng campur kelapa parut dan juga di cecah gula apong/nuipah/melaka.

Teh O said...

Salam

sori lamak sik jenguk sitok uncle.. layap juak kamek oleh fb ya sampei lupak nak update blog.. huhu.. waima kamek salu makan linud, baruk tok kamek nangga rupa tepung lemantak

Penabahari said...

Salam Iman,
Uncle pun sik konsisten dalam ngemas blog leka gago oleh fb... kinek tuk cuba nak update sikit.