Monday, March 23, 2009

KEHIDUPAN DI KAMPUNG PULO(6)- ZAMAN KANAK-KANAK

ZAMAN KANAK-KANAK
-->
Apabila teringat akan zaman kanak-kanak, kita pasti akan tersenyum mengenang setiap detik yang kita lalui. Zaman kanak-kanak merupakan zaman keemasan kehidupan kita dan ia tak akan kembali lagi. Zaman untuk keseronokan dan kegembiraan itu sudah pun berlalu dan diganti dengan zaman remaja, dewasa dan tua.
Pernahkah teman-teman terfikir kembali, setiap hari yang dilalui semasa zaman kanak-kanak kita? Bagi saya, keseronokan bermain dengan teman-teman masih saya ingati sehingga hari ini. Keseronokan ketika berenang di sungai Sarawak dengan berpelampungkan batang nipah, tidak pernah pun terfikir akan bahaya yang ada di sungai. Malah tidak pernah terfikir atau takut akan geng-geng Bujang senang.
Kami akan mendaki pohon pedada atau api-api dan akan terjun dengan pelbagai cara. Setiap hari adalah pesta mandi-manda. Setelah penat bermain di darat kami ke sungai menghilangkan panas badan.
Begitulah secarik ingatan semasa masih kanak-kanak. Anak-anak sekarang tidak lagi perlu berenang di sungai kerana abah akan bawa mereka ke kolam renang. Ia lebih selesa dan selamat. Cara berenang pun diajar dengan tertib dan baik, tidak seperti dulu.
Sesekali terasa juga keinginan untuk mengembalikan pengalaman dan nostalgia, tetapi bila difikirkan kembali, hati membisik, biarkan zaman kanak-kanak kita itu tinggal sebagai memori yang akan kekal indah dalam kenangan. Saya tinggalkan teman dengan kata-kata hikmat yang saya kutip untuk tatapan semua:
Good people are good because they've come to wisdom through failure. We get very little wisdom from success, you know. …..William Saroyan
2 comments:

CT said...

Salam bang,

CT pun kalau boleh nak balik semula ke zaman tuu...best! Mana boleh lupa zaman kanak2...baru beberapa hari lalu bersembang2 dengan adik & ingat2 semula masa silam:)

Pena_bahari said...

betapa cepatnya masa berlalu...